Waarschijnlijk heeft u allemaal al eens een specht gezien. De meest voorkomende spechten in Nederland zijn regelmatig op onze golfbaan waarneembaar.

Groene specht
De groene specht zit in het algemeen in het gebied van hole 1 CC tot hole 8 EC. Hij verraadt zich door te lachen, dit klinkt ongeveer als het hinniken van een paard. Doorgaans zit hij op de grond en geniet van mieren. Hij gebruikt zomers mierenhopen ook om van zijn parasieten af te komen door een soort bad in een mierenhoop te nemen. Hij lust ook emelten en engerlingen en daarom zijn we erg blij met zijn aanwezigheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zwarte specht
Meeste kans op de zwarte specht is langs de bosrand van hole 14 CC. De zwarte specht is een echte bosvogel. Ook hij maakt een hinnikend geluid maar minder uitgesproken dan de groene specht. De zwarte specht is voornamelijk een bosvogel met voorkeur voor dikke loofbomen Ik heb ze zelf wel eens op vrijersvoeten (net als op de foto) gezien bij het kasteel van Gemert. Draaiend om een stam en zo verliefd dat hij nergens op lette. Ik stond er nog geen drie meter van af.

 

 

 

 

 

 

Grote bonte specht
De grote bonte specht zit in het bos langs de afslag van hole 10 CC en in het bosje onderweg naar hole 11 CC. Meestal hoor je alleen een waarschuwingsroep, klinkend als Kewiek. Alle soorten zijn standvogels waardoor ze eigenlijk het hele jaar te zien zijn. De bonte soorten vindt u met name op zachte houtsoorten/bomen meestal de berk.
Zowel de groene als de grote bonte specht kun je ook in de tuin aantreffen. Ze komen ook op een pindakaaspotje af, de bonte in ieder geval althans.
In Nederland komen ook de middelste bonte specht en de kleine bonte specht voor. Op de baan zijn deze 2 soorten nog niet gespot maar wel in de bossen van de Stippelberg, dus wie weet.