Jouw bal ligt in de rough. Je neemt een los takje weg dat tegen jouw bal aanligt. Daardoor beweegt jouw bal. 
Wat nu?
 
A
Droppen, geen straf
 
B
Droppen, 1 strafslag
 
C
Terugplaatsen, geen straf
D
Terugplaatsen, 1 strafslag
plaatje niet gevonden
ANTWOORD EN UITLEG

Antwoord D

Toelichting:
Als een los natuurlijk voorwerp in de buurt van de bal ligt, dan mag je dit zonder straf wegnemen. Als door het wegnemen van het los natuurlijk voorwerp jouw bal verrolt, kost dit je één strafslag. Je moet de bal vervolgens terugplaatsen in zijn oorspronkelijke ligging.

 REGEL 18-2 – STILLIGGENDE BAL BEWOGEN – DOOR SPELER, PARTNER, CADDIE OF UITRUSTING.
R18-2
Stilliggende bal bewogen – Door speler, partner, caddie of uitrusting

  18-2. Door speler, partner, caddie of uitrusting

Tenzij toegestaan door de Regels , wanneer de bal van een speler in het spel is en:

Indien de bal is bewogen , moet hij worden teruggeplaatst, tenzij de bal beweegt nadat de speler zijn slagof de opzwaai met de stok voor de slag is begonnen en de slag wordt afgemaakt.
Een speler die per ongeluk beweging van zijn bal veroorzaakt, krijgt volgens de Regels geen straf in de volgende gevallen:

  • Bij het zoeken naar een bal die bedekt is met zand of bij het nabootsen van de ligging van een bal die is veranderd tijdens dit zoeken, bij het terugplaatsen van losse natuurlijke voorwerpen in eenhindernis , na het zoeken of identificeren van een bal, bij het peilen naar een bal in het water van een waterhindernis of bij het zoeken naar een bal in een obstakel of een abnormale terreinomstandigheid – Regel 12-1.
  • Bij het herstellen van een hole -plug of een beschadiging door een bal (‘ball mark’) – Regel 16-1c.
  • Bij het meten – Regel 18-6.
  • Bij het opnemen van een bal volgens een Regel – Regel 20-1.
  • Bij het plaatsen of terugplaatsen van een bal volgens een Regel – Regel 20-3a.
  • Bij het wegnemen van een los natuurlijk voorwerp op de green – Regel 23-1.
  • Bij het wegnemen van losse obstakels – Regel 24-1.