De Jeneverbes (Juniperus communis)  is de enige boomsoort die op de Nederlandse rode lijst staat als algemeen voorkomend maar sterk afgenomen. De Jeneverbes is een conifeer uit de cipresfamilie en komt van oudsher in Nederland voor.

Jeneverbes op de noordoever

Jeneverbesstruiken op de golfbaan. De foto is gemaakt in de winterperiode.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de golfbaan zijn enkele struiken aangeplant, ze staan voor het restaurant. De plant is tweehuizig dat wil zeggen dat de ene struik mannelijk en een andere struik vrouwelijke bloemen krijgt. De bessen hebben twee jaar nodig om rijp te worden. Het eerst jaar zijn de bessen net ontwikkeld, het tweede jaar zijn ze groen, het derde jaar worden ze donkerpaars en zijn ze rijp, (zie foto)
Een struik bij het restaurant hangt vol met groene en donkerpaarse bessen. In de late herfst van het derde jaar vallen ze massaal af. Jonge kiemplanten worden niet vaak gevonden. De struiken op de golfbaan staan op een goede plek; ze zien er geweldig goed en gezond uit. In de meeste gevallen is deze plant niet zo’n snelle groeier. Hier groeit hij goed. Op de noordoever van de Bakelse plassen zijn ook enkele struiken geplant, doch die zien er minder florissant uit dan op de golfbaan.

Waarom deze plant zich niet zo gemakkelijk kan uitbreiden?
De zaden ontkiemen niet in zure grond. Na onderzoek bleek dat de Jeneverbes samen met een schimmel leeft. De schimmel gedijt niet zo goed in zure grond. Het luistert nogal nauw om zowel de schimmel als de Jeneverbes in de goede grondsoort te laten groeien en bloeien. Hierdoor vermindert het aantal jeneverbesstruiken.

De Jeneverbes is een opvallende verschijning. De conifeer is te herkennen aan de grijsgroene kleur, aan de korte maar zeer stekelige naalden, en aan zijn vorm. Deze kan van zuilvormig tot een breed uitwaaierende struik worden. Jeneverbes vind je vooral op heidevelden.

Kramsvogel

Roodborsttapuit, ambassadeur van de golfbaan

Een plant die loyaal is aan mens en dier
De Merel en de Kramsvogel eten graag van de jeneverbessen. Ook bouwen vogels graag hun nest in de jeneverbesstruiken. Net voor de koude periode in februari zag ik op Het Ven Toon van de Hulsbeek. U kent Toon denk ik, hij inventariseert in het voorjaar ook de vogels op de golfbaan. Toon kent echt alle vogels en hun geluiden. Toon tuurde door de verrekijker, hij was echt enthousiast. Op het weiland aan Het Ven, het gedeelte dat langs de golfbaan ligt ,verbleven veel Kramsvogels. Ongeveer 30 stuks. Zij foerageerden daar op de weide. Toen vertelde ik Toon dat er op de golfbaan mooie jeneverbesstruiken groeien met heel veel bessen. De kramsvogels eten graag van de jeneverbessen. De vogels zijn welkom om van de jeneverbessen te komen eten. De Kramsvogel is een wintergast en zal binnenkort weer vertrekken naar zijn zomerverblijf. Maar onze ambassadeur van de golfbaan, de Roodborsttapuit zou best eens zijn nest kunnen bouwen in de jeneverbesstruik om er zijn jongen groot te brengen. Dat zou echt mooi zijn. De Roodborsttapuit eet naast insecten ook bessen.

De bessen worden ook gebruikt voor medicinale doeleinden. De Jeneverbes is gezond maar je mag er echter ook weer niet teveel van eten.
Het kan goed zijn voor spijsvertering, voor reumatische aandoeningen en voor urinewegen. De bessen kun je zelf ook gebruiken in voedsel.
Maak je zelf wel eens zoetzuur met bijvoorbeeld courgette, dan kun je onder in het potje enkele jeneverbessen en laurierblad leggen voor een heerlijke smaak. De bessen kun je plukken ,wassen drogen en gebruiken. Ik kan het aanbevelen.

Hartelijke groet ook namens het IVN van Bakel ,Anton Sijbers en Lenie van Hal

Drie stadia van ontwikkeling en groei van de jeneverbessen.