Tijdens de maandelijkse Tok of Town in Cacaofabriek Helmond olv Robert vd Broek en Joop Vos was het thema “Leven met een lichamelijke beperking”. Daarbij was ook voorzitter van de Brabantse Disabled Open, ons lid Cees  van Dijk aanwezig.

In het voorjaar 2017 ontstond tijdens de bestuursvergadering van de Brabantse Disabled open, de wedstrijd voor golfers met lichamelijke beperking die in september gespeeld wordt op onze Golfbaan Stippelberg, het idee een golfclinic te organiseren, mede nav de interviews tijdens de Tok of Town.

2 van de 5 aanwezigen waren enthousiast in reactie toen gevraagd werd deel te nemen aan de clinic, Peter Derkx, visueel gehandicapt en Diecke Demming, vanaf haar geboorte lichamelijk gehandicapt  aan benen en arm. De groep werd uitgebreid via brede publicatie tot 11, allen met zeer uiteenlopende handicaps. De groep op foto tijdens clinic 9/9/2017.

Het enthousiasme onder de clinicdeelnemers was zo groot dat enkele aangaven interesse te hebben in vervolglessen.

Tijdens de Brabantse Disabled Open is het een goede gewoonte om een extra loterij te houden, met gesponsorde prijzen, om met de baten een goed doel te steunen. In de 10 jaren van bestaan was dat o.a. al voor een kindertehuis in Nairobi, patiënten met ziekte van Lyme, steun aan de jeugdige rolstoeltennisser Niels Vink, en in het laatste jaar werden dat vervolglessen aan de  6 geïnteresseerden uit de groep clinicers.

Daar kwam bij de steun van de stichting van GC het Woold in Asten, die zich ook op dat vlak van ondersteuning bezighoudt met mensen met een beperking.

Het resultaat: Er worden lessen gegeven aan de 6 personen in een samenwerkingsverband Brabantse Disabled Open vanuit Stippelberg en de stichting met steun aan mensen met een beperking van GC het  Woold

Deze op dit gebied gekwalificeerde pro Nick Goedhart geeft de lessen samen met Cees Adams en Bert van Zutphen, ieder op hun eigen baan, en in overleg met de deelnemers.

We zullen alle deelnemers volgen op de lessen en in een van de volgende uitgaven StipFlits een totale weergave doen.

Vandaag laten wij u met de eerste deelneemster, Diecke Demming kennismaken. Haar enthousiasme is zo groot dat ze hoopt een deel van de wedstrijd op 1 september mee te kunnen doen.

Diecke Demming groeide op in de achterhoek en haar leven stond deels in het teken van lichamelijke beperking maar ontwikkelde zich verder als een volwaardig persoon. Met een grote voorliefde voor muziek ontwikkelde ze haar zangstem en speelde in een band. De liefde bracht haar na 22 jaar naar Brabant. De nu 27 jarige woont in Helmond samen met haar vriend, een bassist waarmee ze muziek maakt.

Op de foto is haar beperking deels zichtbaar, haar linkerarm ontbreekt en de benen stoppen ter hoogte van knie en wordt middels protheses op lengte gemaakt.

Het was een fantastische ervaring om te zien hoe Cees Adams haar na een korte intake het gevoel meegaf hoe de arm te swingen en de bal te laten vliegen. Die kick gaf haar kleurige uiterlijk nog meer sfeer.

Mocht u ooit een les willen volgen om te zien hoe deze mensen omgaan met hun lichaam en de sport, informeer bij onze Golfpro Cees Adams of Bert van Zutphen, of Nick Goedhart bij t Woold.

 

Mensen met een lichamelijke beperking en de interesse in sport