Er moet op onze golfbaan wel een schimmel in de bodem aanwezig zijn. Orchideeën en schimmels leven namelijk in symbiose met elkaar.

Orchideeën hebben heel fijn zaad, dit wordt ook wel stofzaad genoemd. Deze fijne zaden kunnen gemakkelijk door de wind over grote afstanden worden verspreid. Het zaad zou zo op een goede en nieuwe groeiplaats terecht kunnen komen. Er moet echter wel aan een voorwaarde zijn voldaan. Er moet een bepaalde schimmel in de bodem aanwezig zijn om het zaad te laten ontkiemen.

Niet alleen de zaden hebben voor ontkieming de schimmel nodig maar voor de groei van de hele plant is die schimmel nodig. De meest voorkomende manier is de mycorrhiza, een mantel van schimmeldraden die de haarwortels van planten omhult. De schimmeldraden groeien tot in de wortels . De uitwisseling gebeurt dan ook alleen in de wortels van de plant.
Mycorrhiza is een mutualistische relatie, de relatie is zowel voor de plant als de schimmel voordelig. De plant kan meer voedingsstoffen opnemen met de haarwortels, omdat de schimmeldraden de bodem veel fijner en kleiner omwerken dan dat de wortels van de plant dat kunnen doen. Hierdoor kunnen er gemakkelijk mineralen door de plant uit de bodem worden opgenomen . Omdat het mycelium van de schimmel de haarwortels van de plant omgeeft, zijn deze ook beter beschermd tegen uitdroging en tegen parasieten .De plant bezit bladgroenkorrels en is tot fotosynthese in staat; uit koolstofdioxide en water wordt met behulp van licht suiker en zuurstof gemaakt.
De schimmel ontvangt organische stoffen, met name koolhydraten van de plant. Deze voedingstoffen worden door de vaten naar de wortels vervoerd. Men denkt overigens dat wel 80 tot 90 % van alle andere planten ook in symbiose met schimmels leven.

Orchideeën zijn bekend om hun bijzondere bloemen
Wij denken dat we de Rietorchis, de Brede orchis en de Brede wespenorchis hebben gevonden. De eerste twee soorten hebben beiden rosé /paarse bloemen, deze groeien op twee plekken op de golfbaan.. Rechts van hole 9 van de Championship Course (CC) aan de andere kant van het water. Twee planten groeien langs de snelle loop ,links van hole 2 van CC.
De Brede wespenorchis heeft groene bloemen. De Brede wespenorchis is de meest algemene soort en groeit op verschillende plekken op de baan. Het determineren van Orchideeën is niet gemakkelijk.

Orchideeën zijn wettelijk beschermd, zij horen tot de Orchideeënfamilie

Hartelijke groet namens het IVN van Bakel Milheeze en de Rips , Anton Sijbers en Lenie van Hal

Rietorchis
Rietorchis
Brede orchis
Brede wespenorchis met groene bloemen

 

Ook Orchideeën groeien op onze golfbaan