Nieuw handicapsysteem WHS

Zoals aangekondigd zal op 1 januari 2021 het nieuwe handicapsysteem worden geïntroduceerd. Het Wereld Handicap Systeem – WHS. In een eerdere StipFlits heb ik de algemene regels hierover al eens uitgelegd:

  • Van de laatste 20 kaarten die je hebt ingeleverd worden de beste 8 gebruikt voor het berekenen van je handicap. Heb je minder dan 20 kaarten dan worden nog steeds de beste 8 kaarten gebruikt voor de berekening. Heb je minder dan 8 kaarten dan wordt je handicap berekend aan de hand van die kaarten.
  • Er geldt een maximum aantal slagen per hole voor je handicap berekening. Dit maximum aantal slagen heet “netto-double bogey”. Bijvoorbeeld: op een par 4 krijg je 2 slagen mee. Jouw netto-par is dan 6. Jouw Netto-double bogey is dan 8. (in het oude stableford-systeem is dit het aantal slagen waarbij je geen punt meer krijgt op die hole).

Ondertussen is meer bekend hoe op 1januari 2021 je handicap in het WHS berekend zal gaan worden. Het is te complex om volledig in de StipFlits op te nemen. Op de NGF-site: https://www.ngf.nl/caddie/handicapping/handicapsysteem wordt het middels vraag en antwoord heel duidelijk uitgelegd.

Ik wil me hier beperken tot een paar punten die ondertussen duidelijk zijn geworden:

  • In tegenstelling tot wat ik eerder heb geschreven en wat hierboven staat wordt, als je minder dan 20 kaarten hebt, je handicap niet berekend over de beste 8 kaarten, maar over minder. Bij 20 kaarten of meer gelden de beste 8, bij 19 kaarten gelden de beste 7. Bij 5 kaarten of minder geldt je beste kaart als handicap. Tussen de 5 en 20 kaarten zit een glijdende schaal waarbij steeds meer kaarten worden meegenomen voor de handicapberekening.
  • Kaarten van voor 2016 worden niet meegenomen in de berekening van je nieuwe handicap per 1 januari 2021. Als je geen kaarten hebt van na 2016 dan hou je dezelfde handicap. Bedenk wel dat zodra je een kaart inlevert in 2021 deze wel telt voor het nieuwe handicapsysteem en wel eens heel erg kan afwijken van je oude handicap. Loop in 2020 dus alvast (veel) kaarten dan heb je een reële handicap bij de invoering van het nieuwe systeem.
  • Exceptioneel goede scores worden extra beloond. Heb je over een ronde 7 of meer slagen beter gelopen dan je netto-par dan wordt je handicap met een extra punt verlaagd. Heb je 10 slagen of meer beter gespeeld krijg je zelfs een aanpassing van 2 punten extra.
  • Er zijn dagen dat scores slechter uitvallen. Bijvoorbeeld door harde wind of regen. Hier wordt rekening mee gehouden. Elke dag worden de scores gecorrigeerd als er gemiddeld slecht gespeeld is door de omstandigheden. Dit gebeurt ‘s nachts automatisch. Daarom is je nieuwe handicap pas beschikbaar een dag nadat je de kaart hebt ingevoerd. Door deze automatische aanpassing kan ook ’s winters qualifying gespeeld worden, omdat automatisch wordt gecorrigeerd voor de lastige omstandigheden.
  • Je hoogste handicap kan niet hoger worden dan 5 punten hoger dan je laagste handicap van de laatste 12 maanden. Je handicap kan dus niet omhoog schieten doordat je per ongeluk een slecht seizoen hebt.
  • De Hareco kan ook in het WHS jaarlijks een handicapcorrectie doorvoeren als daar een reden voor is. Het WHS geeft suggesties aan de Hareco welke handicaps logischerwijze een extra correctie behoeven. Als de Hareco een handicap aanpast, wordt de speler hiervan op de hoogte gebracht.
  • In de loop van het jaar zal is het de bedoeling dat behalve je huidige handicap ook de handicap die je zou hebben in het WHS wordt weergegeven op Golf.nl.

Kortom: loop in 2020 veel kaarten, dan heb je in 2021 een reële handicap in het WHS. Deze zal voor de meeste spelers iets hoger zijn dan je huidige handicap, maar wel beter je niveau aangeven.

Al zijn er op dit moment geen wedstrijden vanwege de Corona-maatregelen, er kan qualifying gespeeld worden. Er zijn aanpassingen aan de baan gedaan die het mogelijk maken veilig te spelen. De local rules die dit mogelijk maken zijn kenbaar gemaakt in de email van manager Dorine Daemen van 17 mei jongstleden.

Hulde aan onze manager Dorine, de greenkeepers en de rest van het Stippelbergteam dat ze het voor ons mogelijk maken om veilig te kunnen spelen. Waardeer ze door het spel serieus te nemen en je score – ook 9 holes – in te voeren in Golf.nl (via de app).