WHS-handicapberekening

Mijn WHS handicap wijkt wel heel erg af van mijn huidige. Hoe kan dat nou?

Je WHS-handicap, die vanaf 1 maart je huidige (EGA) handicap gaat vervangen, is nu al zichtbaar op je digitale NGF-pas. Deze kan je in E-Golf4U en Golf.nl raadplegen. Op E-Golf4U kan je ook zien welke kaarten gebruikt zijn voor de handicapberekening. De beste 8 van de laatste 20 kaarten zijn dik gedrukt. Deze bepalen je WHS-handicap.

Een paar getallen gebaseerd op de gegevens van 1 januari 2021:

 • 1466 leden hebben handicapgegevens bij Stippelberg geregistreerd.
 • 571 leden hebben de benodigde 20 kaarten of meer in het systeem geregistreerd staan om een goede handicapberekening mogelijk te maken.
 • 722 leden hebben minder dan 10 kaarten geregistreerd.
 • 388 leden hebben maar één kaart geregistreerd (hun starthandicap).
 • 365 leden hebben meer dan 3 punten verschil tussen de WHS handicap en hun huidige handicap
 • 776 leden krijgen een handicapaanpassing naar boven (de WHS-handicap is hoger)
 • 18,7 punten erbij is de grootste handicapaanpassing naar boven.
 • 230 leden krijgen een aanpassing naar beneden
 • 8,8 punten eraf is de grootste handicap aanpassing naar beneden.

Dat is misschien wel even schrikken. Ben je gewend aan je handicap, wordt hij zomaar aangepast. Maar hoe kan dit verschil verklaard worden?
Een paar mogelijkheden heb ik hieronder proberen op te sommen:

Je hebt een heel hoge handicap. In het oude systeem kon je handicap boven de 36 niet stijgen, maar alleen dalen. In het WHS-systeem kan dat wel. Minder goede rondes op of boven de 36 worden in de berekening van je WHS-handicap dus wel meegeteld. Voorbeeld: je hebt handicap 36 en loopt een 9-holesronde met maar 6 stablefordpunten. Je WHS-handicap voor deze ronde is dan ongeveer 45. Als je veel van dit soort kaarten hebt, dan telt het mee!

 • Je hebt heel weinig kaarten gelopen. Pas bij 20 kaarten of meer worden de beste 8 kaarten meegeteld voor je handicap. Tot 4 kaarten telt bijvoorbeeld alleen de beste. Als dit een heel goede kaart is en de andere 3 zijn veel slechter dan heb je een veel lagere handicap in het WHS-systeem gekregen.
 • Je hebt één of meerdere kaarten ingegeven met alleen je stablefordpunten en niet het aantal slagen per hole. Dit gebeurde veel bij kaarten die op vreemde banen zijn gelopen. Het WHS- systeem kan deze kaarten niet meetellen. Alleen kaarten waarvan het aantal slagen op elke hole is ingevuld worden meegerekend.
 • Er zijn kaarten ingegeven van banen waarvan geen course en slope rating bekend zijn. Deze worden dan op “gemiddeld” gezet, wat mogelijk een andere handicap voor deze ronde oplevert.
 • Je huidige handicap in het systeem klopt niet. Nieuwe leden hebben misschien een EGA handicap 54 gekregen, maar spelen al op een veel beter niveau. Dat niveau wordt al bij één of een paar kaarten door het WHS-systeem benaderd.
 • Je handicap is handmatig aangepast door de Hareco. Deze handmatige aanpassingen worden niet meegenomen in het WHS.

Je WHS-handicap zal, als het goed is, een betere weergave zijn van je daadwerkelijke handicap. Tenminste als je voldoende kaarten hebt gelopen. Het spel wordt veel leuker als alle spelers een reële handicap hebben. Je kan dan echt tegen elkaar strijden. Dus wees blij met deze WHS-handicap. Je handicap is geen statussymbool, maar geeft je speelsterkte aan.
Als je het gevoel hebt dat je WHS-handicap echt niet klopt, neem dan contact op met de Hareco via hareco@golfstippelberg.nl We kunnen dan kijken of er zaken te corrigeren zijn. Vanaf eind februari kunnen we handmatig aanpassingen aan de WHS-handicaps doorvoeren. Nu al kunnen we fouten uit individuele kaarten halen en deze aanpassen. Als je fouten tegenkomt in je kaarten, meld deze aan ons via hareco@golfstippelberg.nl
Zeker als je nog geen 20 kaarten hebt in het systeem, kun je ook in de winter nog qualifyingrondes lopen. Dit zal je een reëlere handicap opleveren. Als je voor 1 maart 20 nieuwe kaarten loopt en op de juiste manier invoert, dan klopt je handicap zeker redelijk goed met je vertoonde spel.

LET OP: VUL ALLEEN SLAGEN IN OP ELKE HOLE!! Als je je bal opneemt (een streep), vul dan je netto-double bogey in het systeem in op die hole (of 11 slagen, dat is voor je handicapberekening ook goed en maakt voor je stablefordpunten niets uit). Vul niet een 0 (nul) in want daar kan het WHS niet goed mee uit de voeten. Het is namelijk mogelijk om qualifyingrondes van minder dan 18 holes (bijvoorbeeld 15) te lopen. Een 0 wordt dan gezien als een hole die niet meetelt en niet als een streep.

Het is even wennen, maar uiteindelijk zal je handicap beter kloppen met je vertoonde spel, wat het spelen tegen andere spelers eerlijker en dus leuker maakt.
Veel plezier op je qualifyingrondes!

Vragen zijn altijd welkom bij de leden van de Hareco: Riet, Ronald, Roland en bij mij.
Frits Wijsmuller